Grzybowy quiche

Tegoroczna jesień obfituje w grzyby. Słyszałam w radiu, że Ukraińcy rzucają pracę żeby przy drodze sprzedawać grzyby, bo bardziej się to opłaca. W zasadzie, jak ktoś umie zebrać dużo ładnych, zdrowych grzybów to może na prawdę dużo zarobić. Bo komu w Warszawie się chce jechać poza miasto z samego rana do lasu i szukać grzybów? Żeby uzbierać porządne grzyby dodatkowo trzeba mieć szczęście i znać dobre miejsca.
Ja na szczęście od zbierania grzybów mam ekipę. Tata codziennie rano wychodząc z psem na spacer przynosi po kilka grzybów, natomiast A. jak jesteśmy u moich rodziców wyciąga mnie na grzyby i przynosimy cały kosz. Tak też było ostatniego weekendu, kiedy to moi rodzice wrócili od dziadka z wielkim pudłem grzybów a my też z pełnym koszem. Najpierw 2-3 godziny czyszczenia a potem duszenie. I co tu zrobić z taką ilością grzybów? Ja postanowiłam zrobić quiche.

GRZYBOWY QUICHE 

  • kruche ciasto:
    • 300 g mąki pszennej
    • 225 g masła
    • 1 łyżeczka soli
  • duszone grzyby:
    • 500 g świeżych, oczyszczonych grzybów
    • 1 mała cebula
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz
    • gałązki świeżego tymianku
  • masa jajeczna:
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka śmietanki kremówki
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
    • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g startego żółtego sera

Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem i łyżeczką soli. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.
Przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble, a także na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać go ryżem/grochem/kulkami do pieczenia, aby ciasto się nie podnosiło.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto przez ok. 20 min. Następnie zdjąć “obciążnik” i dopiec ciasto z wierzchu jeszcze ok 15 min.
Zostawić do ostygnięcia.

Grzyby: Umyte i oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki – kapelusze w kostkę, lub podłużne paski, korzenie w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać masło i lekko poddusić cebulę. Dodać grzyby i dusić pod przykryciem ok 10 min. Doprawić do smaku i dodać gałązki tymianku. Następnie podnieść pokrywkę i odparować nadmiar płynu.

Masa jajeczna: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najłatwiej jest zrobić to mikserem lub blenderem) na jednolitą masę.

Quiche: Na ostygnięty, upieczony spód wyłożyć grzyby, posypać częścią startego sera oraz zalać masą jajeczną. Wierzch posypać resztką sera.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20-30 min, aż masa jajeczna będzie odpowiednio ścięta.


Smacznego! 🙂

(Visited 154 times, 1 visits today)