Rozgrzewający gulasz wołowy

Za oknem dziś piękne słońce, temperatura dodatnia, mamy początek lutego i przedwiośnie. Jeśli jednak znowu przyszły by  mrozy, warto wtedy ugotować pyszny, rozgrzewający gulasz. Sama bym teraz taki zjadła, bo leżę chora w łóżku i nie mam energii. A pewnie ten gulasz postawiłby mnie na nogi.
Gulasz jest zainspirowany przepisem z  kwestii smaku, jednak ja dodałam od siebie kilka składników i uważam, że wyszedł rewelacyjny – mięso było mięciutkie i idealnie doprawione. Na prawdę warto poczekać te kilka godzin, bo smak jest niezapomniany.
Jakoś zapodział mi się przepis, a robiłam go dobre pół roku temu. Może nie najlepszy pomysł na upalne lato, jednak pamiętam, że wtedy deszcz i jakieś 10 stopni, więc wtedy nas rozgrzał i poprawił humor.
 
ROZGRZEWAJĄCY GULASZ WOŁOWY 
z pieczarkami i papryką 
 
rozgrzewający gulasz
 
 

składniki, 4 porcje:
  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g małych pieczarek
  • pół żółtej papryki
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki bulionu lub woda (+ 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka oliwy)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1 1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz
 
 
Wołowinę pokroić w małą kostkę (ok 1,5 cm). W dużej misce wymieszać sos sojowy z 1 łyżeczką  słodkiej papryki i zostawić w temperaturze pokojowej na ok 10 min. Następnie w dużym garnku rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy i usmażyć połowę porcji mięsa, a gdy mięso będzie dobrze zrumienione wyjąć. Dodać kolejną łyżeczkę oliwy i włożyć drugą połowę i zrobić to samo, potem wyjąć mięso.
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek rozgnieść i podsmażyć je na kolejnej łyżeczce oliwy w tym samym garnku. Gdy się zeszkli dodać mięso, pozostałą łyżeczkę słodkiej papryki, ostrą paprykę, cukier, miód, sos Worcestershire, majeranek piwo i bulion. Wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok 3 godziny.
 
Na 20 minut przed końcem na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone w ćwiartki (bądź ósemki) pieczarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażyć, a następnie dodać do gulaszu.
 
Na sam koniec odlać 3-4 łyżki sosu i wymieszać z mąką. Poźniej wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować.
 
Można podać np. z kluskami śląskimi lub z purée z batatów.
 
Smacznego! 😉
 
gulasz wołowy z pieczarkami i papryką
 
 

Kuchnia czeska 2014

(Visited 665 times, 1 visits today)