urodzinowy tort czekoladowy || birthday chocolate cake

Po długich miesiącach powracam, pisząc z pięknego, ale zimnego i deszczowego Skåne w Szwecji. Nie było mnie tu bo nie miałam weny, czasu, ochoty. Teraz będę zamieszczać przepisy także po angielsku, bo pochwaliłam się moim blogiem, ale nikt nic nie rozumie, więc poprosili mnie o wersję międzynarodową. Uroki erasmusa. 
Zrobiłam pyszny tort i postanowiłam się podzielić przepisem na niego. Właściwie jest to moje drugie podejście do tego przepisu. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko wg przepisu z Kwestii Smaku. Było pysznie, natomiast coś dziwnego było moim zdaniem z proporcjami. Dlatego też przygotowując tort na urodziny mojej współlokatorki postanowiłam przepis zmodyfikować i wyszło jeszcze lepiej. 
||
Hi there! Is so weird to write sth in english for my blog, but here you are. 
Remember the cake I made for Luca’s birthday in KG? Delicious, right? It was. That’s why when Annelouse had her birthday yesterday I decided to make the cake even better than last time. And I think I manage to do that.  So, what you need to do if you want to see the recipe is to click “Zobacz przepis || see the recipe” below the photo, and then english version will be below the polish one. Hope you’ll enjoy! 🙂

TORT CZEKOLADOWY || CHOCOLATE CAKE

urodzinowe ciasto z czekolada

ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kawy (rozpuszczona w 125 ml zimnej wody)
  • 170 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 25 g kakao
  • 250-300 g cukru
  • 3 jajka
  • 75 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka koniaku
masa i polewa:
  • 200-300 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego
dekoracja:
  • 50-100 g gorzkiej czekolady
  • trochę wody
ciasto: piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Czekoladę rozpuścić w rondelku z 1 łyżką masła. Następnie dodać kawę i mieszać aż do pełnego roztopienia i połączenia się wszystkiego. Zdjąć z ognia. W dużej misce wymieszać razem suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól). W drugiej roztrzepać jajka mikserem na jednolitą masę (ale nie ubijać). Do jajek dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać roztopioną czekoladę oraz masę z jajek i koniak. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 1 godz. 25 min. 
Następnie ostudzić i przekroić na dwa blaty. 
dekoracja: czekoladę roztopić razem z odrobiną wody. Posmarować cienką warstwą papier do pieczenia i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Następnie połamać, pociąć, na kształty jakie sobie życzycie. 
masa i polewa: czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do miski. W rondelku zagrzać śmietankę (nie doprowadzać do wrzenia) i dodać cukier. Gdy śmietanka będzie ciepła przelać do miski z czekoladą i dokładnie wymieszać aż się roztopi. 
Posmarować oba blaty ciasta. Gdy czekolada lekko zastygnie można dodać na wierzch dolnego blatu dżem. Następnie położyć drugi blat, lekko przycisnąć i udekorować wierzch tortu. 
Trzymać w lodówce.
urodzinowe ciasto z czekolada
cake:
  • 200 g dark chocolate
  • 1 table spoon of butter
  • 1 table spoon of coffee (dissolved in 125 ml cold water)
  • 170 g flour
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 1/4 teaspoon of baking soda
  • pinch of salt
  • 25 g dark cocoa
  • 250-300 g sugar
  • 3 eggs
  • 75 ml heavy cream 30%
  • 1 tablespoon of cognac
chocolate mousse:
  • 200-300 g dark chocolate
  • 250 ml heavy cream 30%
  • 2 tablespoon of sugar
  • 2-3 tablespoon of raspberry jam
    decoration:
    • 50-100 g dark chocolate
    • a bit of water

    Cake: Preheat oven to 160 degrees. Melt the chocolate in a small pot with 1 tablespoon butter. Then, add the coffee and stir until chocolate will fully melt. Remove from heat. 
    In a large bowl, mix together the dry ingredients (flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, salt). In the second bowl, beat the eggs into a homogeneous mass (but do not make foam). To the eggs add heavy cream and mix thoroughly. Then, to the bowl with the dry ingredients add the melted chocolate, eggs and cognac. All mix together. 
    The bottom of the form lay off with baking paper. Fill it with the cake and bake in the oven for 1 hour. 25 min. 
    Then cool and cut in two layers. 
    decoration: Melt the chocolate with a little of  water. Apply a thin layer of it  to a baking paper and put for two hours in the freezer. Then break, cut into shapes that you want. 
    chocolate mousse: break chocolate into pieces and put in a bowl. In a small pot, warm up the cream (not need to boil) and add sugar. When the cream is hot pour it into the bowl with chocolate and mix until melted. 
    With spatula or knife spread the chocolate mousse in both layers. When the chocolate hardens a bit, you can add on top of the lower layer a jam. Then put the second layer on top, lightly press and decorate top of cake. 
    Keep in the refrigerator.
    (Visited 200 times, 1 visits today)