Skandynawskie gofry

Po świątecznych śledziach, karpiach w galarecie i sałatce jarzynowej mamy ochotę na totalną zmianę smaków. Co zjeść na śniadanie? Może lekkie, chrupiące gofry? Można je zajadać z syropem klonowym, owocami, dżemem. Polecam połączenie dżemu porzeczkowego z kwaśną śmietaną. Pycha!

Z przepisem na gofry jest jak z przepisami na ciasto do pierogów albo naleśniki. Każdy ma swój. Ja korzystam ze szwedziego przepisu z książki Lagom Svenskt autorstwa Margarety Schildt Landgren. Natomiast chłopak mojej przyjaciółki, który jest z Norwegii, kiedy ich odwiedziliśmy przygotował gofry też pyszne, ale z zupełnie innych składników niż my zazwyczaj. Cóż Norwegia Szwecji nie równa 🙂

Z przepisu wychodzi ok 4-6 gofrów. My zazwyczaj robimy ciasto na gofry w niedziele z podwójnej porcji, bo w poniedziałek rano wystarczy dolać odrobinę mleka do ciasta i upiec świeżutkie gofry i lepiej zacząć dzień 🙂

Skandynawskie gofry

  • 180 g mąki pszennej
  • 200 ml zimnej wody
  • 50 g masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 1 jajo
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu lub ziarenka z 1/4 laski wanilii

Podawaj z: syropem klonowym, owocami, dżemem, śmietaną cukrem pudrem. Ze względu na brak cukru w cieście można też jeść je wytrawne, np. z boczkiem i jajkiem.

W rondelku rozpuść masło. Lekko ostudź. W misce wymieszaj zimną wodę ze śmietanką i jajkiem. Stopniowo dodawaj mąkę. Następnie dodaj masło oraz jeśli masz ochotę kardamon lub inne przyprawy.

Wszystko wymieszaj razem, by dobrze się połączyło. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję.

Rozgrzej gofrownicę (my używamy tej robiącej gofry w serduszka) i wlewaj po ok chochli na rozgrzaną płytę. Zamknij pokrywę i piecz ok 2-3 minuty, lub aż do lekkiego przypieczenia.

Smacznego!

(Visited 157 times, 1 visits today)