Frumentaty – mołdawskie placki

Ostatnio kupiłam sobie świetną książkę kucharską Oli Hercules Mamuszka. Jako, że razem z A. uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy i placki na pierwszy ogień przygotowaliśmy z niej przepis na Frumentaty – mołdawskie placuszki leniwe. Przygotowaliśmy je raz, potem kolejny i jeszcze jeden. Nie przypominają zupełnie w smaku naszych leniwych, ale warto je przyrządzić, bo są pyszne i dosyć prosto się je robi. Składniki dopasowałam do naszych gustów, więc przepis lekko zmieniony, ale baza pozostaje ta sama – ser feta. My dodaliśmy też szpinak.

placki z fetą i szpinakiem

Przepis na ok 8 placków – my nie jesteśmy w stanie zjeść na raz więcej niż 2, więc podane składniki są dla 4 osób.

  • 150 ml kefiru
  • 50 ml oleju rzepakowego + 1/4 łyżki
  • 1/4 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g sera feta
  • 2 cebule dymki (oryginalnie Olia proponuje 4)
  • 1/2 pęczka kolendry (Olia proponuje 1/2 pęczka koperku)
  • 350 g mąki + 100 g do poprószenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 garści szpinaku, posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kwaśna śmietana

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, podsmaż posiekany czosnek wraz ze szpinakiem.

W dużej misce wymieszaj kefir z 1/4 łyżki oleju, octem, cukrem i solą. Dodaj ser feta, dymkę, kolendrę i szpinak. Wymieszaj wszystko. Do miski przesiej mąkę wraz z sodą. Zagnieć. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt kleiste. Podzielić ciasto na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok 1-2 cm. Na małej patelni (ok 20 cm) rozgrzać część oleju i smażyć placki po ok 3 minuty z każdej strony.

Pysznie smakują z kwaśną śmietaną lub greckim jogurtem i kolendrą.

(Visited 187 times, 1 visits today)