Nie przepadam za kukurydzą, a już na pewno nie tą z puszki. Jednak w chłodne zimowe wieczory miło jest zjeść idealnie kremową, rozgrzewającą zupę z kukurydzy. I robi się ją w 15 min!

Składniki:
- 4 kolby kukurydzy, opcjonalnie odsączona kukurydza z dużej puszki
- pół batata
- 1 mała szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki śmietanki 18%
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- opcjonalnie: chilli, imbir
Kolby kukurydzy obierz z ziaren. Szalotkę i czosnek posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, batat i ziarna kukurydzy. Podsmażaj całość ok 2-3 min. Dodaj wodę i przyprawy. Gotuj ok 10 min (aż batat będzie miękki). Po tym czasie dodaj śmietankę. Wszystko raz jeszcze wymieszaj i zblenduj na gładką masę.
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego! 🙂
(Visited 678 times, 1 visits today)