Zupa krem z kukurydzy

Nie przepadam za kukurydzą, a już na pewno nie tą z puszki. Jednak w chłodne zimowe wieczory miło jest zjeść idealnie kremową, rozgrzewającą zupę z kukurydzy. I robi się ją w 15 min!

zupa kukurydziana

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy, opcjonalnie odsączona kukurydza z dużej puszki
  • pół batata
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • opcjonalnie: chilli, imbir

Kolby kukurydzy obierz z ziaren. Szalotkę i czosnek posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, batat i ziarna kukurydzy. Podsmażaj całość ok 2-3 min. Dodaj wodę i przyprawy. Gotuj ok 10 min (aż batat będzie miękki). Po tym czasie dodaj śmietankę. Wszystko raz jeszcze wymieszaj i zblenduj na gładką masę.

Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego! 🙂

(Visited 182 times, 1 visits today)