Tunezyjska zupa pomidorowa

W Warszawie powstaje coraz więcej domów sąsiedzkich – miejsc spotkań, tzw. małych domów kultury. Jest to super sprawa – atrakcje organizuje tam zarówno miasto, ale jest to też przestrzeń na dzielenie się własnymi umiejętnościami i prowadzenie warsztatów. Już kilka razy udało mi się zapisać na warsztaty kulinarne prowadzone przez emigrantów. Byłam już na warsztatach Czeczeńskich, gdzie robiliśmy wspaniałe pierożki na parze, warsztatach pakistańskich, sudańskich, a ostatnio na Tunezyjskich. Te bezpłatne warsztaty realizowane np. z budżetu partycypacyjnego nie są typowymi warsztatami kulinarnymi. Ich głównym celem jest spotkanie z inną kulturą kulinarną i nowymi smakami. Na warsztatach spotykają się przede wszystkim emeryci zainteresowani kuchnią innego kraju, a także pasjonaci, jak ja.

Na warsztatach tunezyjskich przygotowywaliśmy sałatkę, zupę pomidorową oraz prawdziwy kuskus. Na przepis na prawdziwy tunezyjski kuskus pewnie jeszcze przyjdzie pora, ale wspomnę tu, że nie zalewa się go wodą na 5 min i gotowe. Taki prawdziwy kuskus gotuje się ok 1 godziny na parze – smakuje niesamowicie.

Wracając jednak do naszej tunezyjskiej zupy pomidorowej, to jest ona zupełnie inna od naszej. Głównym jej składnikiem jest kasza jęczmienna oraz koncentrat pomidorowy. Dziwne? Może i tak, ale gęsta, lekko pikantna i sycąca zupa to świetny pomysł na obiad w 30 min.

Gęsta i sycąca tunezyjska zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1-1,2 l wody
  • natka pietruszki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki chilli
  • Mix przypraw
    • 1 łyżeczka nasion kuminu
    • 2 ziarenka kardamonu
    • 1 goździk
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać posiekaną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przesmażyć przez 2-3 minuty na średnim ogniu – chodzi o to by wydobyć z koncentratu głęboki smak. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. I podsmażać jeszcze przez 2 minuty.

W międzyczasie podprażyć na suchej patelni kolendrę, goździk, kardamon i kumin , aż zaczną pięknie pachnieć – uważaj, by ich nie spalić. Przełóż je do moździerza i utrzyj.

Następnie do garnka dodać wszystkie przyprawy oraz wodę (uważaj z chilli – lepiej dodaj teraz połowę i doprawić po ugotowaniu, niż przesadzić z ostrością J). Dokładnie wymieszać i wsypać kaszę.

Gotować na małym ogniu do momentu ugotowania kaszy (ok 20 min). Na koniec doprawić do smaku (dodać pozostałe chilli, więcej soli i pieprzu – wedle uznania).

Jeśli zupa jest dla Ciebie zbyt gęsta to dodaj jeszcze trochę wody, ale tunezyjska zupa pomidorowa ma być gęsta 🙂 Na koniec posyp natką pietruszki.

Smacznego! 🙂


  Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


Wpis bierze udział w akcji Pudliszki.

(Visited 49 times, 5 visits today)