Pampuchy – idealny pomysł na letni obiad

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, a ja wciąż się nie mogę nimi najeść. Ale żeby nie było nudno to jemy je w różnych opcjach – racuchy, ciastka, tarta, naleśniki, kompoty etc. Ostatnio naszło mnie na pampuchy. Może znacie je pod nazwą parowańce, albo kluski na parze. Nadal nic? To takie drożdżowe bułeczki, ugotowane na parze. Ja pampuchy uwielbiam od dziecka. Latem z tatą kupowaliśmy pampuchy z jagodami i zajadaliśmy je ze śmietaną albo jogurtem i cukrem. Pyszności. Spróbujcie sami 🙂

parowance z truskawkami
Pampuchy ze śmietaną i truskawkami

Składniki (na ok. 11 pampuchów):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jaja
  • 30 g roztopionego masła

Zacznij od zrobienia zaczynu: Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 10 min.

W międzyczasie ubij jajka z pozostałym cukrem aż do uzyskania jasnożółtej masy. Powoli mieszając drewnianą łyżką dodaj wyrośnięty zaczyn oraz mąkę. Gdy składniki w miarę się połączą zagnieć ciasto dłońmi. Na koniec dodaj roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Pozostaw pod ściereczką, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia na ok 40-60 min.

Po wyrośnięciu, ciasto ugnieć raz jeszcze i podziel na mniejsze porcje. Pamiętaj, że bułki zwiększą swoją objętość, więc polecam podzielić je na kulki o wadze ok 50-60 g.

Kulki odkłożyć na deskę oprószoną mąką i przykryć ściereczką. Niech rosną jeszcze ok 20 min.

W garnku rozgrzać wodę. Sitko do parowania można posmarować delikatnie olejem. Kłaść 2-3 pampuchy na raz na sitku (podczas gotowania także zwiększą swoją objętość) i gotować pod przykryciem przez ok 8-9 min.

Podawać z ulubionymi owocami, kwaśną śmietaną / jogurtem i miodem.

pampuchy
(Visited 211 times, 1 visits today)