Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami

Odkąd urodził się Stasiek nie miałam wiele czasu na fajne gotowanie. A jak już coś fajnego ugotowałam, to nie robiłam zdjęć, bo byliśmy albo zbyt głodni, albo było fatalne światło etc. Ale teraz udało nam się wejść w jakiś tryb jednej dłuższej drzemki w ciągu dnia, więc mam wreszcie więcej czasu “dla siebie”.

Czas dla siebie przeznaczam dla Was i proponuję makaron ryżowy z warzywami i krewetkami. Robotę robi tu sos z masłem orzechowym i dużo kolendry. Jest pysznie!

Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami

Składniki (dla 2 osób):

  • 200g makaronu ryżowego 10mm
  • 300 g krewetek (my mieliśmy świeże, gotowane)
  • pół cukinii
  • kawałek białej części pora (wielkości kciuka)
  • 1 średnia marchewka
  • garść orzeszków ziemnych
  • pół garści szczypiorku
  • pół garści kolendry
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół limonki

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru palmowego (albo trzcinowego)
  • 1-2 krople srichachy
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Makaron ryżowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Nasz trzeba było namoczyć przez ok 40 min, a następnie podgotować 3 minuty.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Krewetki obierz z pancerzy. Jeśli masz mrożone, to wcześniej je rozmróź. Marchewkę pokrój w słupki julienne, pora w plasterki a cukinię w półplastry.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć krewetki i podsmażaj przez kilka minut.

Następnie zdejmij krewetki i podsmaż warzywa. Dodaj orzeszki, krewetki i makaron. Następnie wlej sos, wymieszaj. Posyp kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.

Na talerzu danie skrop sokiem z limonki.

Smacznego!

Protip! Jeśli jemy razem z niemowlakiem: makaron ryżowy podgotujcie trochę dłużej, a nad garnkiem do gotowania makaronu, na parze, ugotujcie marchewkę i cukinię.

(Visited 98 times, 1 visits today)