Zupa – krem z pieczonej dyni

Na blogu jest już jeden przepis na zupę z dyni, natomiast tę zupę z pieczonej dyni dopracowałam do perfekcji. Jesienią piekę kawałki dyni i przygotowuję z nich puree. Następnie zamrażam w strunowych woreczkach. Wystarczy je rozmrozić, dodać mleko kokosowe i przyprawy i rozgrzewająca zupa na tak paskudny dzień jak dziś gotowa. Mój 6-miesięczny syn też zajadał ją ze smakiem.

Zupa – krem z pieczonej dyni

Składniki:

  • 2 litry puree z pieczonej dyni
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • imbir wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • woda
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Cebulę i czosnek posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodaj puree z dyni. Gdy się zagrzeje dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy i wodę (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta). Pamiętaj, żeby dostosować ilość przypraw do ilości dolanej wody.

Podawaj z grzankami i pestkami dyni. Możesz też polać zupę oliwą chilli.

Porcja dla niemowlaka: Mojemu Staśkowi podałam tę zupę w 6 miesiącu życia – był zachwycony. Przygotowując zupę dla nas po dodaniu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej odlałam trochę do rondelka i dolałam więcej wody – mój syn wypił ją z kubeczka. Dostał też kawałki chleba, by mógł je sobie moczyć i odgryzać.

Dlaczego niemowlęca zupa nie ma curry? Bo moja przyprawa zawiera w sobie i sól i cukier a tego staramy się w diecie dziecka do min 1 roku życia unikać. Jeśli macie przyprawę curry bez soli i cukru, to możecie dodać 1/2 łyżeczki.

Puree z dyni

Dynię pokrój ze skórą na mniejsze kawałki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 min. Następnie obierz ją ze skóry i zmiksuj. Porcjuj puree do torebek strunowych i zamróź.

(Visited 58 times, 1 visits today)