Tosty francuskie zero waste

W tym roku na wielkanoc prawie udało się nam zrobić nie za dużo, a w sam raz. No może wyszło o pół baby za dużo. I jeśli jest już prawie tydzień po świętach, a te pół baby drożdżowej nadal leży i już nie pachnie świeżością to polecam zrobić z niej wspaniałe tosty francuskie na drugie śniadanie. (Może być też na pierwsze, czemu nie? ?)

Oczywiście zamiast baby możecie użyć też innego drożdżowego zalegającego ciasta, np. chałki. Chociaż my akurat chałkę zjadamy w trymiga 😉

– kawałek ciasta drożdżowego pokrojonego w kromki – u nas 6.
– jajko (lub dwa – zależy ile masz ciasta) 
– 1-2 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– szczypta soli
– syrop klonowy / miód / dżem
– orzechy / migdały etc

W misce roztrzep jajko z mlekiem, na patelni rozgrzej masło. Maczaj kromki w jajecznej masie i smaż na złoty kolor. Posyp uprażonymi orzechami/ migdałami i polej syropem klonowym. 

I to takie szybkie, śniadanie #zerowaste?

(Visited 32 times, 1 visits today)